CAIRN TERRIER

Navnet Cairn stammer fra gælisk og betyr en kunstig oppbygd steinrøys (eller steinvarde). Rasens geografiske opprinnelse i Skottland og øygruppa Hebridene.


Cairn terrieren ble opprinnelig brukt til jakt på bl.a. rev, oter og rotter. Denne jakten var ikke helt ufarlig for Cairn terrieren, men takket være dens temperament som kjennetegnes av selvtillit, mot, årevåkenhet og aktivitet i til livlighet uten nervøse tendenser, greide den seg bra. Den strie overpelsen med tykk og god underull ga god beskyttelse mot vær og vind.

Cairn terrieren har i dag fortsatt sitt temperament i behold, og liker å være med på det som skjer. Den har en sterk egenvilje. Dette er en fordel bl.a. i agility og lydighet dersom de mestres riktig.

Cairn Terrieren har mange attraktive egenskaper: sjamerende karakter, hendig størrelse for den som ønsker seg en liten hund, og den er lettstelt robust og utholdene. Til tross for at den liker lange turer i skog og mark, er den ikke den rasen som krever de lengste turene.

Cairn terrieren er en øm og kjærlig hund med et intenst ønske om å tilfredstille sin eier. Den er alltid villig til å gi mer enn den blir gitt. Den er hjemmet og familiens beskytter på en måte som er nesten unik for en så liten hund. Den varsler om farer, fanger skadedyr og står gjerne mellom deg og en sint okse. Den liker ikke og sloss, og vil derfor ikke utfordre til slosskamp, men den holder på sin rett og kan på ingen måte kalles feig. Den bjeffer ikke så mye men vil advare mot inntrengere.

Cairn terrieren er intelligent og har lett for å lære, men er også i besittelse av en stor porsjon egenvilje. Dette fører igjen til at den til tider kan utfordre sin eier til rene stahetsdueller før den til slutt lar seg overtale. Den er veldig glad i mennesker og tilpasser seg lett forskjellige omgivelser.

"THE BEST LITTLE PAL IN THE WORLD"